Whisky

Ga met ons mee op ontdekkingsreis

De beste kwaliteit, voor een eerlijke prijs

Voor ons whisky assortiment is onze grootste afweging: ‘Wat krijg je voor je geld?’. Wij specialiseren ons in onafhankelijke bottelingen, omdat wij van mening zijn dat de kwaliteit beter is dan de prijs. Een onafhankelijke bottelaar is iemand die zijn eigen vaten koopt bij een broker of distilleerderij. Vervolgens bepaalt deze bottelaar of het vat goed genoeg is om te laten bottelen, of dat er port, wijn, whisky of calvadosvaten toegevoegd moet worden om de bottel nog completer te maken.

Iedere bottelaar heeft zijn eigen stijl en maakt een eigen en unieke bottelling. Elke fles is uniek en wanneer een botteling is uitverkocht, bestaat de kans dat deze niet meer te verkrijgen is. Het voordeel aan deze unieke flessen is dat er nog zoveel lekkere smaakcombinaties te ontdekken zijn! Ons zelf samengesteld assortiment vult elkaar aan en iedere bottelaar past er met zijn unieke eigenschappen perfect tussen.

De meeste bottelaren hanteren het Unchilled Filtered systeem en voegen geen kleurstoffen toe, omdat de kleur niets zegt over de smaak! Het Unchilled Filtered systeem zorgt ervoor dat alle kleine smaakstoffen, eiwitten, etc. mee in de fles gaan. Hieronder tref je een aantal van onze onafhankelijke bottelaars.

Op advies van Martijn kies je deze
239,99

Càrn Mòr Fettercairn 22 Years

79,99

The Macallan Sherry Oak

Càrn Mòr

49,99

Loch Lomond Open

Onze favoriete bottelaars

Càrn Mòr Whisky

Morrison & MacKay is een van de meest gerenommeerde bottelaars in Schotland met onder andere een lange geschiedenis met Morrison Bowmore (Bowmore, Glengarioch en Auchentoshan distillery) en een mooie toekomst met haar eigen Aberargie Distillery.

Onder het label Càrn Mòr Stricktly Limited verschijnen diverse bottelingen van diverse distilleerderijen. Vaak laat Morrison & MacKay twee vaten met elkaar huwen om daarna gebotteld te worden. De unieke eigenschappen van de verschillende vaten vullen elkaar aan tot een unieke botteling van bekende en minder bekende distilleerderijen.

Scotch Universe

Scotch Universe heeft unieke bottelingen die bijna niet in Nederland te verkrijgen zijn. Michel Reick, beter bekend als ‘whisky druid’ heeft in Nederland bij ongeveer 10 speciaalzaken zijn labels staan.

Drink plezier, uniek, kwaliteit, vol van smaak, dat zijn de beste omschrijvingen voor Scotch Universe. Scotch Universe wordt vaak zo gebotteld dat er altijd wel iets van een vatdepot onder in de fles zit. Erg? Nee, natuurlijk niet. Het is als het ware jouw eigen Straight from The Cask tasting thuis in plaats van in een warehouse in Schotland.

Scotch Universe laat verder maar weinig los over de distilleerderij. Wil je nog meer informatie over de fles? Kom dan eens langs, wij vertellen je graag meer over wat Michel heeft gebotteld.

Blackadder

Blackadder gelooft in het bottelen van alleen de whisky’s die volledig natuurlijk zijn. Ze houden eeuwenoude tradities in leven. De whisky’s worden eerst liefdevol gedistilleerd en over de jaren heen worden ze zorgvuldig ouder terwijl ze in de vaten liggen te rijpen.

Blackadder’s uitdaging is dan ook om alleen de zo natuurlijk mogelijke vaten te selecteren en te bottelen. Om dit te waarborgen geven ze hun whisky’s alleen een lichte filtratie om te voorkomen dat er deeltjes van het vat in de fles terecht zouden komen. Blackadder Raw Cask whisky’s zijn niet gefilterd en alle whisky’s zijn single cask bottelingen.

Omdat ze de geschorste vetten er niet hebben uitgefilterd kunnen de whisky’s van Blackadder wat ‘melkachtig’ lijken. Dit komt omdat er onder bepaalde temperaturen sedimentatie in de fles kan ontstaan. Het enige dat Blackadder tijdens het bottelen aan haar whisky toevoegt is puur Schots water. De sterkte van hun standaard bottelingen is 43-45% in volume.

Hart Brothers

Hart Brothers is een bottelaar die in 1964 van start is gegaan. De broers hebben een oud en goed netwerk waardoor ze aan speciale whisky kunnen komen. Speciaal voor de Nederlandse markt zijn een aantal bottelingen op 46% afgevuld. Daarnaast hebben zij een schitterende reeks Cask Strength whisky. Er wordt geen kleurstof gebruikt en ook geen koude filtratie toegepast. Ze voeden de whisky op in de hoogste kwaliteit houten vaten en kiezen het perfecte moment van bottelen. Het motto van Heart Brothers is: ‘The Spirit of Excellence’.

The Ultimate Whisky Compagny

In 1994 selecteerden Han en Maurice van Wees hun eerste vaten Single Malt Whisky om te laten bottelen. ‘An honest Single Malt’ is de lijfspreuk van Han en Maurice van Wees. Als zij het vat goed genoeg vinden mag het gebotteld worden onder het label The Ultimate. Inmiddels zijn er sinds 1994 meer dan 1000 bottelingen onder dit label verschenen. The Ultimate is een mooie kennismaking voor een whiskyliefhebber met de onafhankelijke bottelingen.

Arran

Op het eiland Arran werd whisky gestookt in The Lagg Distillery. Harold Curry, voormalig directeur van Chivas Brothers, begon in 1993 met de zoektocht op Arran naar het perfecte plekje voor zijn distilleerderij. In het Noordelijkste plaatsje Lochranza zag de eerste new make op 29 juni 1995 om 14:29 het licht. Op 17 augustus werd de distilleerderij officieel geopend.

Martijn en Erica zijn er in 2016 met hun Schotlandreis geweest samen met een groep klanten. Het is ze bijgebleven dat men hier nog langzaam stookt en de tijd neemt om een goed product te maken. De ketels wordt nog ‘koperrust’ gegund. Op zondag wordt er niet gestookt. Bovenal is het eindresultaat perfect!

Loch Lomond Distillers

De distilleerderij Loch Lomond Diligtillers ligt ten Noorden van Glasgow. Kenmerkend aan de whisky’s van Loch Lomond zijn de lichte fruitsmaken van peer en vanille en een kleine hint van rook. Deze kleine twist maakt de whisky eigen.

In 2019 zijn Martijn en Erica hier geweest tijdens hun vijfde Shotlandreis. Martijn kon geen andere naam vinden dan ‘de speeltuin voor whiskyliefhebbers’. Wat een geweldige distilleerderij! Alles maar dan ook alles draait om het zelf kunnen supporten en niet afhankelijk te zijn van derden. En onafhankelijkheid dat spreekt Martijn en Erica wel aan! Maar waarom noemde Martijn het ‘de speeltuin voor whiskyliefhebbers’?

Het meer Loch Lomond telt meer dan 40 eilanden. Divers met ieder zijn eigen karakter en eigenschappen. Bij het zien van de stills in het Stillhouse kom je tot de ontdekking dat er zo’n diversiteit is aan vormen van stills, dat echt alles mogelijk is. Kortom; je kan bij Loch Lomond iedere new make maken die je wil. Dan hebben wij het nog niet eens over hun eigen Grain Distillery. Martijn en Erica vonden het een feest om hier te zijn geweest.